Puhujat ja esiintyjät


Perttu Pölönen

Perttu Pölönen on klassisen musiikin säveltäjä, jonka sävellyksiä on esitetty Suomessa ja maailmalla. Pölönen on myös keksijä ja futuristi. Hän on voittanut Sävelkello-keksinnöllään useita innovaatiokilpailuita, valittu opiskelemaan tulevaisuuden megatrendejä Singularity Universityyn Piilaaksoon sekä perustanut virtuaalitodellisuutta hyödyntävän koulutushankkeen Myanmariin. Hän kiertää Suomea puhuen tulevaisuuden taidoista ja koulutuksesta sekä teknologioiden ja innovaatioiden vaikutuksista elämäämme.

Santeri Lanér

Santeri Lanér on työyhteisövalmentaja ja työnohjaaja, joka tarkastelee työelämän kehittämistä sosiologin silmin. Asiakkaidensa kanssa hän pohtii mitä – usein tiedostamattomia – ajattelutapoja työelämän haasteiden taustalla on ja miten niitä voitaisiin korjata. Lisäksi Lanér ylläpitää ja tuottaa sisältöjä ja verkkokursseja Tietoinen Työelämä -sivustolle yhdessä tietokirjailija Markus Neuvosen kanssa. Viimeisin verkkokurssi keskittyy kiireen haltuunottoon ja sen lieveilmiöiden, kuten stressin ja uupumukseen minimointiin.

Mona Mannevuo

Mona Mannevuo on turkulainen kulttuurintutkija. Hän väitteli vuonna 2015 Turun yliopistossa tunteista ja työn tehostamisen historiallisista jatkumoista, ja päätyi projektitöiden kautta tutkijaksi Kansalaisuuden kuilut ja kuplat (BIBU) -konsortioon Eduskuntatutkimuksen keskukseen. BIBU-tutkimuksen ohella Mannevuo työstää kirjaa neurotieteiden ja suomalaisen rationalisointiliikkeen kytköksistä 1940-luvulta 2010-luvulle. Hän toimii myös Ylen kolumnistina.

Marja-Liisa Trux

FT Marja-Liisa Trux on psykologi, työkulttuurien asiantuntija ja organisaatiotutkija. Hän toimii vastuullisena tutkijana Tanssin hyvä -toimintatutkimushankkeessa, joka kohdentaa tutkimusresursseja suomalaisen tanssin kentän murrosvaiheen dokumentointiin ja tanssialan ammattilaisten omaehtoisen kehittämistyön tukemiseen. Hankkeen taustalla on huoli tanssialan toimintaedellytysten yhdenvertaisuudesta suhteessa muihin taiteen aloihin, resurssien yhteiskäytöstä ja oman työn sanoittamisesta.

Isto Turpeinen

Isto Turpeinen on tanssitaiteen tohtori, tutkija ja pedagogi. Hän toimii vierailevana tutkijana Esittävien taiteiden tutkimuskeskuksessa (TUTKE) sekä tutkijatohtorina ArtsEqual-tutkimushankkeessa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa. Lisäksi hän työstää yhdessä Marja-Liisa Trux’in kanssa Tanssin hyvä -toimintatutkimusta eri tanssikulttuurien muutosta yhteiseen Tanssin taloon. Turpeisen erikoisalaa on tanssin raakalautatyötapa, jota hän on kehittänyt väitöstutkimuksessaan sekä työskennellessään poikien ja miesten kanssa.

Satu Rasila

Satu Rasila on dramaturgi, näytelmäkirjailija, käsikirjoittaja ja teatteriohjaaja. Hän työskentelee tällä hetkellä dramaturgina Turun Kaupunginteatterissa.

 

Julian Owusu

Julian Owusu on ammattikatutanssija, joka on toiminut pitkään tanssijana, opettajana, koreografina ja yhdistysaktiivina katutanssin ja urbaanin kulttuurin kentällä. Hän on kotonaan battle-tapahtumissa ja katutanssijameissa. Katutanssin lisäksi Owusu on työskennellyt tanssijana, käsikirjoittajana ja näyttelijänä Jojo – Oulun tanssin keskuksella, Oulun kaupunginteatterilla sekä Zodiak – Uuden tanssin keskuksella. Hän toimii myös Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun nuortenkulttuurin läänintaiteilijana.

 

Tommi Kitti

Tommi Kitti on palkittu tanssitaiteilija ja koreografi, jonka tanssijanura alkoi jo 1970-luvun alussa. Hän on luonut yli 40 teosta muun muassa Suomen Kansallisbaletille, Helsingin juhlaviikoille ja omalle Tommi Kitti Company -ryhmälleen. Koreografisen työnsä ohella Kitti on työskennellyt tanssijana muun muassa Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmässä, Suomen kansallisbaletissa ja Cullberg-baletissa. Hän päätti taiteellisen uransa vuonna 2010.

Vellamo Ikonen

Itä-Suomen kasvatti, Vellamo Ikonen, on nykyisin Tampereella vaikuttava tanssinopiskelija ja -tekijä. Tanssin opintojen ohella Ikonen työskentelee omien projektiensa parissa, joissa kehollisen ilmaisun pääpainoina ovat muun muassa nykytanssin liikekieli ja kokeilunhalu.

Kiertoliike-taiteilijat


Kira Riikonen (Itä-Suomen tanssin aluekeskus)

Kira Riikonen (MA) on freelancer koreografi ja tanssitaiteilija. Hän on luonut 22 omaa teosta ja työskennellyt yhteistyössä lukuisten VOS-teatterien ja ryhmien kanssa. Vuosina 2012–2017 Riikonen työskenteli Routa Companyn taiteellisena johtajana. Taiteellisessa työssään häntä kiinnostaa tällä hetkellä ympäristön hyvinvointi, ihmisen kehon ja mielen suojelu, sekä työskentely kollektiivisesti ja horisontaalisesti toimivissa työryhmissä näyttämöllä ja tiloihin immersoituvissa teoksissa. Riikonen on valmistunut myös lyengarjoogaohjaajaksi.

Milla Virtanen (Pohjoisen tanssin aluekeskus)

Milla Virtanen on Hollannin Fontys-tanssiakatemiasta vuonna 2008 valmistunut tanssiteatteriin erikoistunut oululainen tanssija ja koreografi. Hän on luonut 13 tanssiteatteriteosta, joita on esitetty 10 maassa – mm. Etelä-Koreassa, Ranskassa ja Saksassa. Virtanen käsittelee taiteellisessa työssään ihmisten käyttäytymistä, tabuja ja salaisuuksia, joita yritämme usein piilottaa. Hän on tehnyt teoksia muun muassa pakkomielteisyydestä, loputtomasta tavoitteellisuuden nälästä sekä ulkopuolisuuden tunteesta.

Jaakko Nieminen (Keski-Suomen tanssin aluekeskus)

Jaakko Nieminen on tanssija ja koreografi. Hän on opiskellut tanssitaidetta Teatterikorkeakoulussa ja Dans och Cirkushögskolanissa Tukhomassa, sekä yhteiskunta-, valtio- ja liikuntatieteitä. Nieminen on vetänyt NOM KOLLEKTIV -ryhmää vuodesta 2008 lähtien. Lisäksi hän on työskennellyt esiintyjänä työryhmävetoisissa teoksissa, tanssiryhmissä ja teattereissa Suomessa ja maailmalla. Taiteellisessa työssään Niemistä on viime aikoina kiinnostanut katsoja-/kokijasuhde, joka perustuu tyhjentymiseen merkityksestä, vain on.

Riina Hannuksela (Zodiak – Uuden tanssin keskus / Tanssin aluekeskus Helsinki)

Riina Hannuksela on tanssitaiteilija, joka työskentelee erilaisissa ympäristöissä ja konteksteissa, usein taideinstituutioiden ulkopuolella, julkisessa tilassa ja ei-ammattilaisten kanssa. Viime vuosina hän on ohjannut Tanssiryhmä Ihania, työskennellyt maahanmuuttajataustaisten nuorten ja aikuisten kanssa sekä toiminut erilaisissa monialaisissa hankkeissa. Lisäksi hän työstää eri kokoonpanoissa julkiseen tilaan sijoittuvia matalan kynnyksen “taiteellisia tekoja”. Häntä inspiroi arkielämä, leikki ja pelillisyys.

Matti Haaponiemi (Sisä-Suomen tanssin aluekeskus)

Matti Haaponiemi on tamperelainen tanssitaiteilija. Taiteellisessa työssään häntä kiinnostaa improvisaatio- ja kontaktityöskentely, moniaistillinen ympäristön tarkastelu, sisäisten maailmojen näkyväksi tuleminen sekä vuorovaikutus. Haaponiemi on valmistunut tanssijaksi Pohjois-Karjalan ammattiopisto Outokummusta vuonna 2017 jonka jälkeen hän on toiminut freelance tanssitaiteilijana. Hänen viimeisin teoksensa on vuonna 2018 valmistunut improvisaatioteos Like a virgin.

Suvi Nieminen (Läntinen tanssin aluekeskus)

Suvi Nieminen on Turun Taideakatemiasta vuonna 2013 valmistunut tanssija ja tanssinopettaja. Valmistumisen jälkeen hän on esiintynyt vierailijana muun muassa Suomen Kansallisoopperassa ja tanssinut esimerkiksi koreografi Jarkko Mandelinin ja Marjo Kuuselan teoksissa. Nieminen on yksi Turussa toimivan MP-kollektiivin perustajista. Hän työskentelee myös aktiivisesti tanssinopettajana, pääasiassa Turun alueella.

Mia Malviniemi (Pohjanmaan tanssin aluekeskus)

Mia Malviniemi (MA) on vaasalainen freelancer koreografi ja tanssija. Hän on työskennellyt tanssitaiteen parissa vuodesta 1996. Malviniemi on suunnitellut lukuisia tanssiteoksia ja koreografioita musikaaleihin, oopperaan, musiikkiteatteriin sekä sirkus- ja revyy-esityksiin. Viime vuosina hän on työskennellyt myös tanssielokuvan parissa (Roots 2018) sekä Taiteilija kotona -toiminnassa ohjaten luovan tanssin tuokioita ikäihmisille. Malviniemelle myönnettiin Etelä-Pohjanmaan Kulttuurirahaston vuoden työskentelyapuraha vuonna 2018.

Moderaattorit


Maire Karuvuori

Maire Karuvuori on performanssitaiteilija, tuottaja ja kirjoittaja ulkosaaristosta. Hän työskentelee itsenäisesti sekä osana Horonkäristys-duoa. 31. tammikuuta 2019 saakka hän toimii esitystaiteen läänintaiteilijana Satakunnassa. Karuvuoren ihanteita ovat rohkeus, viisaus ja valistuneisuus, tasa-arvo, totuus ja rakkaus.

”Maailma on kohtaus. Taide yleensä ja performanssi etenkin tarjoavat monenlaisia edellytyksiä kohtaamisille. Vuorovaikutus yleisön kanssa on paitsi välttämätön ja hedelmällinen, myös kammottava elementti. Sosiaalisten tilanteiden hallitsemattomuus ja kaoottisuus tekevät sen, ettei voi koskaan täysin varautua siihen, mitä saa. Ja se juuri esityksissä on hienointa!”

Karuvuori toimi myös 2017 ja 2018 Kiertoliikeen moderaattorina.

Hanna-Reetta Schreck

Hanna-Reetta Schreck on helsinkiläinen taide- ja kulttuurihistorioitsija, tutkija, tietokirjailija, opettaja sekä kulttuurihallinnon ja -politiikan asiantuntija.

Schreck julkaisi syyskuussa 2017 laajasti huomiota ja kiitosta keränneen elämäkerran suomalaisesta kuvataiteilija Ellen Thesleffistä (Teos). Samalla hän on viime vuodet työskennellyt asiantuntijana Suomen Teatterit ry:ssä sekä taidehistorian tuntiopettajana Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa ja Helsingin avoimessa yliopistossa. Rikkaan työhistoriansa ansiosta hänellä on kokemusta sekä vakituisista työsuhteista kulttuurihallinnossa että määräaikaisista töistä ja apurahatutkijan arjesta.

Schreck toimi yhdessä Maire Karuvuoren kanssa myös vuoden 2017 ja 2018 Kiertoliikkeen moderaattorina.

Pin It on Pinterest

Share This